Elevii care beneficiază de școala de șoferi gratuită. La finalul liceului, se pot angaja pentru salarii de 5.000 de lei

Elevii care beneficiază de școala de șoferi gratuită. La finalul liceului, se pot angaja pentru salarii de 5.000 de lei
Sursa foto: Facebook - Vlad Logigan

În prezent, în România, se confruntă cu una dintre cele mai mari crize de şoferi profesionişti din Europa, aproape 150 de mii de posturi fiind vacante. Din dorința de a combate acest fenomen, liceele profesionale oferă elevilor oportunitatea de a face cursuri de conducere gratuite.

Pentru că mare parte dintre șoferii profesioniști români au plecat în străinătate, țara noastră duce lipsă de oameni dispuși să practice această meserie. La mica publicitate, dar şi pe unul dintre cele mai mari site-uri de anunţuri din ţară, din cele 50 de locuri de munca afişate pe prima pagină, cel puţin 30 sunt pentru şoferi. În 90% dintre anunțurile de angajare pentru alte meserii, fie că este pentru bonă, lucrător în curățenie sau pentru un loc de muncă în agricultură, permisul de conducere constituie un avantaj, potrivit Observator News.

Elevii liceelor profesionale pot scăpa de plata școlii de șoferi

Şcoala de şoferi pentru categoria B costă, în medie, 2.000 de lei, însă, cum multe licee au propria lor flotă auto, elevilor le rămâne să achite, în unele cazuri, doar combustibilul consumat de maşinile pe care învaţă să conducă.

„După ce termin şcoala vreau să mă angajez şi îmi trebuie permisul. Aş vrea să fac curierat. Este o posiblitate bună şi nu trebuie să plătim şcoala. Asta e ultima oră de condus şi apoi la sală”, a spus un tânăr.

„La volan sunt oarecum altfel, sunt dornici să conducă, să înveţe. Altceva faţă de statul în bancă”, a declarat Valentin Vlădeanu, instructor auto.

România are cel mai mare deficit de șoferi profesioniști

În medie, şoferii-curieri sunt plătiţi cu 5.000 de lei pe lună, în vrem ce cei care conduc maşini de aprovizionare câştigă aproape 4.000.

„Tinerii îşi doresc să aibă permis de conducere fiind la unitatea noastră oportunitate, dar şi atunci când ies din mediul şcolar ei se angajează, iar angajatorii cer să aibă permis de conducere”, a declarat Laura Lascău, director Liceul Tehnologic Somes Dej.

„Foarte multe firme din judeţul Iaşi, şi nu numai, vin şi vor să angajeze copiii de la noi. Îşi doresc ca angajatul să aibă permis de conducere”, a declarat Cristina Bida, director Colegiul Tehnic Mihail Sturdza Iași.

România se confruntă cu cel mai mare deficit de şoferi profesionişti din Europa: 19% din necesar, dublu faţă de media europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
OSZAR »