Agențiile de turism europene atrag atenția că vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători, dar persoanele vaccinate sau cu imunitate dovedită ar trebui să călătorească fără restricțiile sanitare imuse în prezent.
Reprezentanţii Alianţei „The European Tourism Manifesto” (Manifestul Turismului European), din care face parte şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) au transmis această recomandare guvernelor Uniunii Europene înainte de două discuţii cruciale – o videoconferinţă a liderilor europeni în perioada 25 – 26 februarie, precum şi o reuniune extraordinară a miniştrilor turismului la data de 1 martie.
“Pe măsură ce programele UE de vaccinare progresează şi protejează cetăţenii cei mai vulnerabili, trebuie să ne pregătim împreună pentru reluarea călătoriilor. Pur şi simplu nu există timp de pierdut – pregătirile pentru o abordare comună ar trebui să înceapă acum, pentru a restabili încrederea publicului până în vară. Recomandările noastre detaliază o cale comună de a restabili turismul şi libertatea de circulaţie în numele cetăţenilor europeni. Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu liderii UE pentru a pune în aplicare acest plan cât mai curând posibil „, afirmă autorii recomandărilor.
Setul de recomandări concrete pentru redeschiderea călătoriilor şi turismului în Europa a fost elaborat de peste 60 de organizaţii de turism din UE şi solicită crearea unui grup de lucru operativ coordonat de Comisia Europeană (CE) pentru restabilirea libertăţii de circulaţie.
În centrul recomandărilor se află elaborarea unei foi de parcurs a UE pentru restabilirea în condiţii de siguranţă a călătoriilor, odată ce ţările ies din blocajele naţionale. Această foaie de parcurs va trebui să fie dezvoltată şi implementată în strânsă cooperare cu industria de profil şi cu partenerii sociali.
În ceea ce priveşte modalitatea de testare a călătorilor, reprezentanţii Alianţei Manifestul Turismului European consideră că statele membre trebuie să asigure testarea la preţuri accesibile, capacitatea suficientă, recunoaşterea reciprocă a testelor între statele membre şi munca continuă la nivel internaţional pentru recunoaşterea reciprocă a testelor.
Potrivit acestora, validarea utilizării antigenului şi a altor teste rapide în scopuri de călătorie şi turism este urgent necesară, alături de evaluarea regulată a testelor acceptate pe măsură ce eficacitatea testului se îmbunătăţeşte (teste tip LAMP, de exemplu). Specificitatea şi sensibilitatea testelor rapide de antigen este acum peste 90%.
De asemenea, este important să subliniem că obiectivul este mai degrabă de a depista cazurile pozitive decât de a diagnostica, reducând astfel riscul ca populaţia care călătoreşte să răspândească virusul în continuare.