Kaja Kallas avertizează că Rusia pregătește un conflict cu Occidentul: „Un plan de agresiune pe termen lung”

Kaja Kallas avertizează că Rusia pregătește un conflict cu Occidentul: Un plan de agresiune pe termen lung”
Foto: Abaca Press / AA/ABACA

Europenii ar trebui „să înceapă cu toții să învețe limba rusă” dacă Ucraina nu primește sprijin suplimentar, potrivit șefului politicii externe a UE, Kaja Kallas.

Rusia reprezintă o amenințare directă pentru Uniunea Europeană, iar cheltuielile sale masive pentru apărare arată că Kremlinul are un „plan pe termen lung pentru agresiune pe termen lung”, a avertizat miercuri șeful politicii externe a UE, potrivit Euronews.

Kaja Kallas a declarat că Rusia încalcă spațiul aerian al blocului comunitar, atacând conductele, cablurile submarine și rețelele electrice și recrutând la infractori pentru a comite sabotaj.

UE și mai multe state membre au acuzat în repetate rânduri Rusia că desfășoară campanii de sabotaj în Occident. Kremlinul a negat cu vehemență astfel de acuzații.

Kallas a menționat că Rusia cheltuiește deja mai mult pentru apărare decât cele 27 de națiuni ale UE la un loc și a spus că țara va investi anul acesta mai mult „în apărare decât în ​​propria sănătate, educație și politică socială la un loc”.

„Acesta este un plan pe termen lung pentru agresiune pe termen lung. Nu cheltuiești atât de mult pe armată dacă nu plănuiești să o folosești”, a declarat Kallas parlamentarilor blocului comunitar la Strasbourg.

„Europa este atacată, iar continentul nostru se află într-o lume care devine din ce în ce mai periculoasă”, a adăugat ea.

Vorbind înainte de summitul NATO de săptămâna viitoare de la Haga, Kallas a declarat că fiecare țară europeană ar trebui să se gândească la apărare.

La acel summit, NATO va propune membrilor alianței un obiectiv general de cheltuieli militare de 5% din produsul intern brut, în creștere față de obiectivul actual de 2%.

„Puterea economică colectivă a Europei este de neegalat”, a spus Kallas. „Nu cred că există vreo amenințare pe care să nu o putem depăși, dacă acționăm împreună și cu aliații noștri NATO.”

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Rusia produce tot atâtea arme și muniții în trei luni câte produc împreună cei 32 de membri ai alianței într-un an.

El consideră că Moscova ar putea fi în măsură să lanseze un atac asupra unui aliat NATO până la sfârșitul deceniului.

În Europa, îngrijorarea crește că Rusia ar putea încerca să testeze garanția de securitate a Articolului 5 al NATO – promisiunea că un atac asupra oricăruia dintre aliați va fi întâmpinat cu un răspuns colectiv din partea tuturor celor 32 de membri.

Întrucât administrația Trump și-a îndreptat atenția către provocările de securitate din Orientul Mijlociu, Europa este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a se descurca singură în chestiuni de apărare și a sprijini Ucraina fără asistență din partea SUA.

„Trebuie să facem mai mult pentru Ucraina, și pentru propria noastră securitate”, le-a spus Kallas parlamentarilor UE.

„Ca să-l citez pe prietenul meu, Mark Rutte, dacă nu ajutăm Ucraina în continuare, ar trebui să începem cu toții să învățăm limba rusă. Cu cât Ucraina este mai puternică pe câmpul de luptă astăzi, cu atât va fi mai puternică la masa negocierilor, când Rusia va fi în sfârșit gata să vorbească”, a adăugat ea.

NATO trebuie să consolideze de patru ori apărarea aeriană și antirachetă pentru a contracara amenințarea Rusiei, spune Rutte

Majoritatea membrilor NATO susțin cererea lui Trump de a crește cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, spune Mark Rutte

Rusia și-a intensificat campania aeriană în Ucraina și a intensificat atacurile terestre de-a lungul liniei frontului de peste 1.000 de kilometri. Două runde de discuții de pace directe între Moscova și Kiev nu au reușit să facă progrese în direcția încheierii războiului, aflat acum în al patrulea an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
OSZAR »