Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu a făcut joi un amplu comentariu, într-o intervenție pentru B1 TV, cu privire la măsurile de austeritate luate de Guvernul Bolojan. Acesta a subliniat că deși politicienii responsabili pentru dezastrul bugetar produs în prag de alegeri ar trebui să fie trași la răspundere, de acest lucru nu se poate ocupa acum premierul Ilie Bolojan, având în vedere urgența preocupării pentru rezolvarea crizei bugetare:
“Bineînțeles, că pot fi trași la răspundere o serie de politicieni care s-au aflat la conducere pentru ceea ce au făcut, în special, în anul electoral 2024, când au aplicat programul ‘Mită pentru națiune’. Dar de acest lucru nu se poate ocupa acum Ilie Bolojan. Este o aberație să-i pretindem așa ceva, ca în astfel de momente să își dedice întreaga energie și determinare trimiterii în judecată a respectivilor, pentru că ei nu pot fi luați pur și simplu și sancționați. Trebuie trimiși în judecată. Asta durează și așa mai departe”.
Cristian Tudor Popescu apreciază că premierul Ilie Bolojan își asumă o serie de măsuri nepopulare, în ciuda simpatiei inițiale, așa cum politicienii nu au făcut în ultimii 35 de ani, pentru că situația în care se află România este foarte gravă:
“Ilie Bolojan, în acest moment, are o singură treabă de făcut. Și vă întreb pe dumneavoastră, doamnă Ciurlin, dumneavoastră, de ce credeți că face Ilie Bolojan ce face acum? A ieșit și ne-a comunicat niște lucruri, unul mai rău decât altul. Rău, neplăcut, greu de îndurat. De ce face asta? Nu e o explicație oficială. Este explicația de bun simț pe care poate să o vadă, să o înțeleagă oricare cetățean. Domnul Bolojan avea un capital politic bun înainte de a deveni premier. A avut o prestație bună ca președinte interimar. De ce să-și strice acum firma? Așa au judecat toți politicienii români în 35 de ani. Nici unul dintre ei nu și-a asumat ce face domnul Bolojan în clipa de față. Ia aceste măsuri care stârnesc agresivitate, ostilitate împotriva lui ca persoană, în primul rând. Stârnesc lovituri care vin, după cum vedeți, cele mai dure și mai parșive lovituri nu vin de la opoziție în momentul de față. Vin din partidele de la guvernare și mă așteptam la asta. Pentru că au început să vorbească domnul Câciu de la PSD, domnul Câțu de la PNL, domnul Năsui de la USR, care ne spun ei ce greșit este ce face domnul Bolojan…Și Ponta, bineînțeles că nu putea să lipsească 14 din cărți, a apărut și Ponta care spune ce bine ar fi rezolvat ei această situație. Pentru că aceștia sunt niște mincinoși de profesie care nu pot altfel. Ei așa, sunt obișnuiți să mintă oamenii ca să câștige capital politic”.
Cristian Tudor Popescu a mai precizat că oricine ar veni la Palatul Victoria nu ar avea de unde să ofere mai mulți bani pentru categoriile sociale nemulțumite de măsurile anunțate:
“Dacă, de pildă, în clipa de față, ar spune Ilie Bolojean, bine, dom’le, au ieșit sindicatele, au spus că fac grevă generală, foarte bine, păi atunci să le dăm ce cer. Mai întâi că nu are de unde să le dea. Cred că acest lucru poate înțelege oricare cetățean. Nimeni în clipa de față, venind în locul domnului Bolojean la Palatul Victoria, nu are de unde să scoată niște bani și să îi dea populației.
Din potrivă, pericolul foarte mare este să nu se mai poată plăti salariile și pensiile. Cu ce bani? Asta este întrebarea. Cu ce bani? Cu banii, cu potcoavele de la caii morți ai lui Georgescu, vândute în Occident, cu apă de izvor din România vândută prin conducte în Occident? Cu asta scoatem banii. Cu ce să scoți banii? Există o singură sursă, o singură soluție în clipa de față, acceptată de către organismele internaționale, și mai dur decât Uniunea Europeană, este vorba de piața liberă. Este vorba de agențiile de rating, este vorba de companiile de investiții, care vor, în situația în care se află România acum, vor să vadă niște măsuri cu efect imediat, adică o lună de zile.
Restul, se pot face o mie și una de teorii, cum să facem cu investiții, să nu mărim taxe și așa mai departe. Toate astea pot fi luate în discuție pe termen de cel puțin șase luni de acum înainte. Anul viitor și așa mai departe. Or, în acest moment, trebuie scoși niște bani din piatră seacă. Asta este ceea ce sper să înțeleagă toată lumea, n-au sens aceste proteste”.
Cristian Tudor Popescu mai precizează că protestele nu își au rosul în acest moment:
“Protestele studenților, de pildă cu bursele, care, între noi fie vorba, s-au mărit de zeci de ori în ultimii trei ani. Dar să zicem că, e corect, studenții să aibă burse, să învețe și așa mai departe. Cu toate că nu de aia cred eu că nu învață elevii, hai să nu vorbesc de studenți, nu cred că de aia nu învață elevii că n-au burse. Sunt alte cauze, mult mai profunde, acolo. Dar să zicem că domnul Bolojan ar zice, de unde să dea banii ăștia? Nu are de unde să-i dea. Aceste ieșiri în stradă, aceste demonstrații, sunt inutile. Pentru că nu ne aflăm în situația în care domnul Bolojan, care este un om rău, vrea să chinuie, este un sadic, ar fi niște bani, dar el nu vrea să-i dea”.
Gazetarul a mai precizat că a fost nevoie de măsuri urgente și că tăierile cheltuielilor nejustificate, precum cele cu sporurile judecătorilor de la CCR cărora li se termină mandatul ar fi durat mult:
“Vă dați seama ce înseamnă să-i oprești pe nemernicii ăia de la CCR să-și ia acum 36.000 de euro pentru că își dezbracă halatul ăla vișiniu? Ce înseamnă asta? În câte peripeții juridice trebuie să te bagi, că ăia știu ce să facă ca să-și țină aceste privilegii. Și alții, și alții. Să iei, da, e adevărat. Individul ăla de la CFR, mai e unul de la Exim Bank și așa mai departe…Toți ăștia din aparatul de stat care într-adevăr ridică niște sume scandaloase. Ca să reușești să le iei banii ăștia, nici măcar nu vorbesc de banii din urmă, ca să reușești să-i oprești din a mai încasa banii ăștia, îți trebuie luni și luni de zile și la capătul lor, nu e deloc exclus ca în multe cazuri, și-ați văzut, da, respectivii, mergând în justiție, să primească o sentință favorabilă, să vină și să-și ceară după aia banii din urmă și daune. Cu asta se confruntă.
Cum să facă acum, domnul Bolojean, așa ceva?!
Nu poate deocamdată, nu putemm discuta de hotărârea, de voința domnului Bolojean de a intra în aceste viespare cu bani mulți de la stat. De ce? Nu pentru că ar vrea să deranjeze sau să nu deranjeze. Ci pentru că nu poate să consume energia guvernului, în clipa de față, în direcția asta. E o chestiune de timp. Repet, avem nevoie de bani ca orice, avem nevoie de un credit overnight. Avem nevoie de bani rapizi acum. Nu de bani în general, de bani rapizi. Altfel, și ce se face cu banii ăștia? Nu se rezolvă situația României cu banii ăștia. Știți ce se rezolvă? Dacă se obțin niște bani rapizi prin mărirea TVA, prin toate acele taxe mărite, modificări ale impozitelor, toate măsurile astea, dure, neplăcute, scăderi, CASS la pensii, toate le știți. Cu astea nici măcar nu se rezolvă problema deficitului. Nu, nu se rezolvă. Dacă vin banii acum, în o lună, două, trei, nu se rezolvă problema deficitului. Vin niște bani. Se rezolvă problema încrederii, a încrederii internaționale. Asta este problema critică a României în acest moment. După ce se restaurează încrederea internațională, după aceea poți să-ți permiți mai multe. Noi acum nu ne mai putem, suntem înghesuiți, și din stânga, și din dreapta, într-un colț. Dăm din colt în colt, în momentul ăsta. Avem o marjă și Guvernul are o marjă de manevră extrem de redusă. Din pricina situației în care se află”.