Moneda națională începe să recupereze teren după perioada de incertitudine și fluctuații pe piața valutară. Leul a început să se aprecieze ușor în fața principalelor valute internaționale.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat miercuri, 21 mai, un curs de schimb 5,0730 lei pentru un euro, în scădere față de 5,0848 lei, cursul dat publicității marți, 20 mai. Conform datelor BNR, dolarul american a coborât la 4,4781 lei, iar lira sterlină a ajuns la 6,0028 lei. Astfel, după o perioadă de instabilitate, provocată de situația de pe scena politică, leul a început să-și revină.
După primul tur al alegerilor prezidențiale, în cele două săptămâni de campanie, premergătoare finalei din 18 mai, piața valutară a cunoscut cutremure majore. Acest lucru s-a întâmplat din cauza temerilor investitorilor cu privire la viitorul economic al țării. În aceste zile au fost scoase din România, după cum a confirmat și guvernatorul Mugur Isărescu, sume importante de bani.
„În situații din astea, peste ieșirea de capital se așează și capitaluri speculative. Dar noi am asigurat și lichiditatea în piață pentru a se face plățile bugetare, pentru că erau și sume mari de plăți de pensii în acea perioadă. Oricum, cursul nu putea să mai fie păstrat. (…) Cred că ar fi dat mult mai rău ca el să se fi rupt chiar în pragul turului al doilea și mai ales între timp să apară dificultăți și în ceea ce privește onorarea unor plăți publice”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la prezentarea „Raportului privind inflația”,
Înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, leul a atins un minim istoric de 5,1222 lei pentru un euro, pe 6 mai 2025. Pentru prima oară, cursul valutar, leu / euro a depășit pragul psihologic de 5 lei. Banca Națională a României a intervenit pe piață și a cheltuit în jur de 7 miliarde de euro pentru a stabiliza moneda națională și pentru a limita efectele negative asupra economiei.
.
Situația de pe scena politică a influențat și indicele ROBOR, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei, care a trecut de 7%, ceea ce a dus la o creștere a costurilor de finanțare.
Odată ce victoria lui Nicușor Dan a fost confirmată de numărătoarea voturilor, furtuna de pe piața valutară s-a calmat. Leul a dat semne de revenire, iar pe 19 mai, moneda națională a înregistrat cea mai mare creștere față de euro din ultimii trei ani.
Cursul de schimb a ajuns la 5,0315 lei pentru un euro, în scădere de la 5,1033 lei, cursul înregistrat vineri, în ultima zi de campanie.
Revenirea leului a fost determinată de dispariția situației de incertitudine și de încrederea reînnoită a piețelor financiare în stabilitatea economică a României. Investitorii au reacționat pozitiv la rezultatele alegerilor, iar Bursa de Valori București a deschis pe verde, indicând o revenire a pieței financiare.