Comisia Europeană propune noi obiective pentru educație. Elevii din România, motiv de îngrijorare pentru specialiști

Comisia Europeană propune noi obiective pentru educație. Elevii din România, motiv de îngrijorare pentru specialiști

României este din nou vizată de Comisia Europeană, care propune, de data aceasta, noi obiective concrete de atins în domeniul educației, în următorii cinci ani. Scopul este finanțarea unor programe destinate tinerilor cu rezultate slabe la matematică, română, științe și tehnologie.

Pregătirea elevilor și cultura lor generală urmează să fie evaluate prin studii independente, iar asta după ce s-a constatat că bacalaureatul nu testează riguros competențele acumulate la finalul liceului.

„Copiii ăștia, cu mulți profesori în frunte, nu știu să gândească logic! De unde să scoatem de acolo capacitatea de a înțelege textul și de a rezolva probleme de matematică altfel decât prin rețete nenorocite, tocate cu căruțe de bani în meditații pentru evaluarea națională și pentru bacalaureat? Echipa de la Comisia Europeană spune în felul următor: procentul de tineri care înregistrează rezultate mai slabe să nu depășească 15%”, a spus Marian Staș, coordonator, pentru Știrile ProTV.

Obiectivele propuse de Comisia Europeană

Comisia Europeană cere ca până în 2030, 45% dintre elevi să participe la cursuri STEM, adică știință, tehnologie, inginerie și matematică, iar un sfert dintre aceștia să fie fete. Obiective au fost propuse și pentru sistemul de educație vocațională, precum sunt școlile militare și pedagogice, dar și cele de meserii, reducând în același timp învățământul teoretic.

De asemenea, cel puțin o treime dintre studenți trebuie să studieze unul dintre domenii precum știință, tehnologie, inginerie sau matematică, iar doi din cinci cursanți să fie femei.

La cel mai înalt prag al pregătirii formale, doctoratul, ar trebui să avem, în 5 ani, 5% din tineri în zona de IT. Unul din 5 studenți la acest nivel să fie femeie.

Scopul final este ca deficitul forței de muncă să fie umplut de tinerii care urmează să activeze pe piața muncii și care vor fi dobândit cunoștințele de bază încă de pe băncile școlii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
OSZAR »