Câteva sute de elevi şi studenţi au ieșit duminică, 29 iunie, să protesteze, în Piaţa Victoriei din Capitală, împotriva intenţiei Guvernului de a reduce numărul de burse.
Protestul tinerilor a început în jurul orei 20.00, în Piața Universității, un loc simbolic pentru democrația românească. Tinerii s-au adunat în centrul Bucureștiului, după care au pornit în marș, pe Calea Victoriei, spre sediul Guvernului. Participanții la proteste au afișat mesaje precum: „Nu tăiaţi de la studenţi”, „Zeci de mii de voci neauzite”, „Bursele nu sunt un moft, sunt un drept”, „Educaţia nu e doar pentru cei cu bani” sau „Nu ne vindeţi viitorul”.
De asemenea, participanții la proteste au desfăşurat un banner pe care au scris mesajul: „Nu din burse faceţi averi”.
Protestul elevilor și studenților are la bază decizia Guvernului condus de Ilie Bolojan de a reorganiza sistemele de burse reglementate prin legile învățământului preuniversitar și universitar, adoptate cu votul acelorași politicieni care astăzi vor să le taie.
Premierul Ilie Bolojan a declarat, vineri, că pregăteşte un pachet de burse pentru elevi. Potrivit spuselor sale, în prezent, pentru burse se plăteşte un miliard de euro şi „acest lucru trebuie reconfigurat.
„Am dezvoltat un pachet de burse pentru elevi, care a plecat acum trei ani de zile de la 188 de milioane de lei pe toată ţara şi am ajuns la 4,7 miliarde de lei, în trei ani de zile, deci o creştere imensă. Sunt bune orice fel de burse, dar gândiţi-vă că plătim un miliard euro aproape doar pe bursele elevilor şi cei care fac o analiză a notelor vor constata o dinamică crescătoare peste pragul stabilit imediat după ce au apărut bursele, sigur nu datorită efortului elevului combinat cu cel didactic, ci datorită reperului de bursă şi acest lucru trebuie reconfigurat”, a declarat Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă.
Premierul a declarat că prin această măsură se încearcă aplicarea unui control asupra cheltuielilor statului.